Sinds gisteren is VMware vSphere 5.0 beschikbaar met tal van verbeteringen en nieuwe features. Dit betekend vanaf nu alleen nog maar ESXi en geen Service Console meer. Hieronder een korte opsomming van de vele verbeteringingen voor vSphere 5.0:


Virtuele Machines verbeteringen


De schaalbaarheid van virtuele machines is verbeterd. Er wordt nu gebruik gemaakt van virtual machine hardware versie 8. De fysieke limieten van een vSphere host zijn verruimd; er is ondersteuning voor 160 processoren en maximaal 2TB RAM.


Andere belangrijke verbeteringen:



  • Virtuele machines met tot 32 vCPU's en tot 1 TB vRAM worden ondersteund.

  • Per vSphere host zijn tot 512 virtuele mogelijk, met maximaal 2048 vCPU's .

  • Verbeterde 3D graphics om Windows Aero en andere 3D graphics binnen virtuele machines te kunnen draaien.

  • Ondersteuning voor USB 3.0. USB 3.0 apparaten gekoppeld aan de vSphere Web Client of de vSphere client kunnen zichtbaar gemaakt worden binnen de virtuele machine. USB 3.0 apparaten gekoppeld met de vSphere host worden momenteel nog niet ondersteund.

  • Virtuele machines kunnen gebruik maken van de Unified Extended Firmware Interface (UEFI).

  • Ondersteuning voor Mac OS Server.

  • Verbeterde en uitgebreide VMware Tools compatibiliteit.


VDI


Een belangrijke verbetering is een zogenaamde accelerator die specifiek voor VMware View bedoeld is. Vergelijkbaar met XenServer IntelliCache, biedt VMware een in-memory read cache op de vSphere host die geoptimaliseerd is voor VMware View client images. De cache wordt beheerd binnen de VMware View Composer omgeving en levert een significante verbetering, tot wel 90%, op het gebied van IOPS van de vSphere host naar de storage omgeving waar de images staan. Hierdoor wordt het mogelijk een hogere dichtheid VMware View te bereiken, zonder een IO storm te genereren. Informatie over de licensering van de nieuwe VDI versie is nog moeilijk te vinden, Brian Madden heeft er een artikel aan gewijd.


Licensering



De licensering is door VMware aan de ene kant simpeler gemaakt, maar aan de andere kant kan het aardig wat meer aan investering vergen. Licensering gaat niet meer op basis van fysieke sockets in een vSphere host, maar per toegewezen vRAM. Daarbij geldt dan wel dat het vRAM voor het hele cluster geldt en dat er geen limiet meer zit op CPU's.





Gemiddeld houdt de nieuwe licentie voorwaarden in dat gebruikers die vSphere hosts hebben met veel geheugen meer moeten betalen. Een simpel rekenvoorbeeld maakt dit duidelijk (uitgaande van Enterprise):



  • Bij vSphere 4 zou voor een fysieke machine met 2 cores en 128GB RAM volstaan kunnen worden met 2 x Enterprise

  • Bij vSphere 5 zou voor diezelfde fysieke server ineens 3 x een Enterprise licentie nodig zijn


Binnen de VMware gebruikersgemeenschap vallen de nieuwe licentie voorwaarden dan ook niet altijd goed. De volledige vSphere 5 prijslijst is hier te vinden. Uitgebreidere berekeningen zijn hier te vinden:


Storage


Op het gebied van opslag zijn er ook een flink aantal verbeteringen en vernieuwingen doorgevoerd:



  • Storage DRS: vergelijkbaar met de al bestaande DRS functie. Storage
    DRS kan volledig automatisch of handmatig geconfigureerd worden. Met
    behulp van SDRS kunnen I/O en vrije ruimte bottlenecks voorkomen worden.
    Meer informatie over SDRS is hier te vinden.

  • VMFS 5 is verbeterd. VMFS 5 kent een betere performance en
    schaalbaarheid, verbeterde snapshot methoden en bevat nu ondersteuning
    voor bestanden groter dan 2TB.

  • De koppeling met storage vendoren is verbeterd door een nieuwe
    vStorage API zodat meer gegevens over de storage hardware binnen vSphere
    bekend worden (drives, RAID level, etc.).

  • Storage vMotion is verbeterd zodat nu ook virtuele machines met snapshots verplaatst kunnen worden.


vCenter


Aan de vCenter omgeving is ook het nodige aan verbeterd. Zo ondersteund vMotion nu tot 4 10Gbps of 16 1Gbps netwerk interfaces, en kan een vMotion nu schalen over meerdere netwerk interfaces (load balancing). vMotion heeft nu de mogelijkheid drukke virtuele machines tijdelijk te vertragen om zodoende timeouts te reduceren en vMotion succesvol te laten verlopen. vMotion kan nu ook overweg met netwerken die een hogere latency hebben (tot 10 miliseconden!).


DRS kan vanaf versie 5 beter overweg met vShield en heeft ondersteuning voor vShield agents (vShield Zones, vShield Edge, vShield App en vShield EndPoint).


Met de introductie van vCenter 5 zijn ook verbeteringen uitgekomen met betrekking tot cloud scalability:



  • 50,000+ VMs

  • 2000 hosts

  • 200+ concurrent administrators

De informatie die hierboven staat, is terug te vinden op veel plekken. Mijn informatie heb ik van de onderstaande sites gehaald, aangezien ikzelf nog geen hands-on ervaring met vSphere 5 heb.




No comments

The author does not allow comments to this entry