Vandaag hield VMware het 'Next Step in End User Computing' event in Zwolle. Dit event werd door VMware georganiseerd in samenwerking met een partner, Compello. Hieronder in het kort de interessante zaken, met alvast excuses voor de kwaliteit van de afbeeldingen.




VMware View 4.6


Aangezien dit product al een tijdje op de markt is, viel hierover niet zoveel nieuws te vertellen. Wel werden nog even de voor en nadelen ten opzichte van een Terminal Server oplossing opgesomd, waarmee nog eens duidelijk werd dat VDI een oplossing naast Terminal Server is en geen vervanging!


Één van de voordelen van VMware View ten opzichte van Terminal Server is het protocol wat gebruikt wordt; PCoIP is efficiënter dan RDP. VMware heeft een softwarematige PCoIP oplossing, maar het is ook mogelijk hiervoor speciale kaarten van Teradici voor te gebruiken waardoor de server CPU veel minder belast wordt waardoor er weer meer VDI's per server mogelijk zijn. Hierdoor, en door verbeteringen in de IO aan te brengen, zullen gebruikers nog betere ervaringen hebben met VDI.




Wat wel een belangrijk nieuwtje was dat, naast de voor iPhone en iPad View cliënts en Wise Pocket Cloud, VMware intern al een Android VMware View cliënt test (mag ik ook de beta testen)! Doordat de Android markt enorm gegroeid was, heeft VMware dit naar voren gehaald. Goed nieuws dus!


Helaas was er geen nieuws over de komende versie, waarschijnlijk 5.0. Hierover zijn al geruchten naar buiten gekomen, zoals betere USB ondersteuning, caching mechanisme (zoals Citrix IntelliCache), profiel management .e.d.

ThinApp


Virtualiseren van servers en werkplekken is natuurlijk al lang niet
nieuw meer. Virtualiseren van applicaties is de volgende uitdaging, en
VMware heeft hiervoor in het verleden Thinstall overgenomen en het beschikbaar gemaakt onder de noemer ThinApp. Virtualiseren betekend hier dat de applicatie losgekoppeld wordt van het OS eronder.




Dit heeft onder andere de volgende voordelen:



  • Verschillende versies van dezelfde applicatie naast elkaar (denk aan Internet Explorer 7 naast 8)

  • Ondersteunen van applicaties die niet meer op dat OS kunnen draaien (denk aan Internet Explorer 6 op Windows 7)

  • Sturing mogelijk welke UNC koppelingen te openen met welke Internet Explorer versie

  • Meer vrijheid van applicatie deployment (applicaties kunnen gestart worden de Windows versies die door ThinApp ondersteund worden)

  • VMware ThinApp maakt gebruik van policies, zodat de werking centraal is aan te sturen.


Er was geen nieuws over ontwikkelingen, behalve dat er wel ontwikkelingen waren. Jammer.


VMware VDI POC in-a-box


Deze presentatie werd gegeven door VMware en Compello. De oplossing die ze aanboden, een server met storage en Fusion-IO kaart, is interessant voor organisaties die beginnen met VMware View. Voor de Oad is Fusion-IO interessant mocht IO de bottleneck gaan vormen.


Zimbra


Dit was dus wel een interessante sessie. Zimbra is een op Open-Source gebaseerde Collaboration Suite die een tijdje geleden door VMware gekocht is. Zimbra is er in verschillende smaken en mogelijkheden:



  • de web interface en de cliënt versie zien er er hetzelfde uit (ideaal voor thuiswerkers)

  • plugins draaien niet aan de cliënt kant maar op de server (zogenaamde zimlets)

  • Outlook kan gebruikt blijven met behoud van alle functionaliteit

  • zoeken is snel en grotere inboxen zijn mogelijk

  • ingebouwd bestandsbeheer systeem

  • archivering & discovery

  • ingebouwde anti-spam en anti-virus

Voor integratie met Active Directory is gezorgt en er is zelfs een migratie mogelijk.



Natuurlijk zijn er ook nadelen. Licensering is bijvoorbeeld per mailbox en voor bepaalde extra functionaliteit zal bijbetaald moeten worden (onder andere archivering). Al met al wel een interessant alternatief voor Exchange of andere mail toepassingen.


Mobile Virtualisation Platform


Virtualisatie op basis van Intel (of AMD) processoren is voor VMware één van de pijlers, maar niet de enige zoals hierboven ook wel duidelijk is. VMware richt zijn(virtuele) pijlen ook op het smartphone segment. Door middel van een type 2 hypervisor voor Android is het de bedoeling de zakelijke smartphone applicatie in een sandbox te laten draaien, inclusief nummer (via virtuele sim kaart), contactpersonen, agenda e.d. Om deze functionaliteit te kunnen gebruiken moeten er afspraken worden gemakt met de diverse providers, wat in America al loopt.


Het VMware MVP (Mobile Virtualisation Platform) bestaat uit een drietal onderdelen:



  • VMP (VMware Mobile Platform): de hypervisor

  • VVP (VMware Virtual Phone): de virtuele smartphone

  • MMP (Mobile Management Platform): het management framework




VMware kon nog niet veel laten zien, behalve een LG smartphone met Android waarop de software al wel draaide. De demonstratie kon verder niet laten zien, omdat er geen sim kaart in zat. Het duurt nog wel even voordat dit op de markt is,


Project Horizon


Hierover is eigenlijk niets nieuws te vertellen. Voor een meer uitgebreider verhaal verwijs ik graag naar artikel over het VMware Forum in Den Bosch. Volgens VMware zijn hier grote stappen te maken, en eerlijk gezegd zie ik ook wel de voordelen in van één portal die de toegang tot alle bedrijfsapplicaties regelt.


De presentaties zijn hier te downloaden.

No comments

The author does not allow comments to this entry