Een beetje computer heeft al een interne harde schijf van minimaal 250GB, maar ook groottes van 1TB of zelfs meer worden al gemeengoed. Maar waarom alles lokaal op de elke computer opslaan met het gevaar dat gegevens kwijt kunnen raken, als het ook centraal kan, veiliger en vanaf elke computer benaderbaar? Daar komt centrale opslag om de hoek kijken:
  • NAS systemen. NAS staat voor Network Attached Storage, waarbij het NAS systeem zorgt voor het beschikbaar stellen van de opslag. Één of meerdere centrale harde schijven zorgen hierbij voor de opslag van gegevens. Deze oplossing is ideaal voor thuissituaties, waarbij de studie documenten, foto's en muziek centraal opgeslagen kunnen worden. NAS systemen kunnen ook zeker interessant zijn voor kleinere bedrijfsomgevingen, omdat bepaalde bedrijfs functionaliteit ook geboden kan worden.

  • SAN, dit staat voor Storage Area Network. Deze oplossing is interessant voor bedrijven, waarbij grotere computersystemen aangesloten worden aan het SAN voor opslag. Te denken valt dan aan documenten, databases, websites, mail omgevingen e.d. Doordat een SAN van intelligente technieken gebruik kan maken (zoals caching, specifieke RAID e.d.), is een SAN efficiënter en sneller dan gewoon maar een computersysteem met een aantal harde schijven erin of een eenvoudig NAS.Gemeenschappelijke punten voor SAN/NAS systemen zijn veelal:
  • RAID technieken ter beveiliging van schijf uitval.

  • Cache mechanieken voor snellere toegang tot data.

  • Toegang tot data vanaf meerdere systemen.Virtuele omgevingen maken normaliter gebruik van SAN systemen voor opslag van de virtuele servers of desktops. Schulenburg-IT heeft jarenlange ervaring met verschillende NAS en SAN opslagsystemen zodat er goed meegedacht kan worden. 


No comments

The author does not allow comments to this entry