De meeste Office programma's, zoals LibreOffice en Microsoft Office 2010, kunnen ondertussen bestanden ook wegschrijven naar het algemene en gestandaardiseerde PDF formaat. Voor andere programma's is het nodig een conversie programma te gebruiken, en het open source programma PDFCreator is zo'n programma. Er zijn een aantal redenen om PDF bestanden te willen gebruiken:



  • PDF is een standaard bestandsformaat

  • PDF is te beveiligen tegen aanpassingen

Een uitgebreidere lijst is hier te vinden.

Tijdens de installatie van het programma wordt er een extra printer geïnstalleerd met de naam PDFCreator. Wanneer er nu vanuit een willekeurig programma een printopdracht naar deze printer wordt verstuurd, wordt er een PDF bestand aangemaakt. In een extra scherm moeten wel de benodigde gegevens opgegeven worden.



In hetzelfde scherm kunnen ook extra instellingen worden gemaakt, via Options. Hier kan bijvoorbeeld ingesteld worden of op te slaan PDF bestanden beveiligd moeten worden en in welke mate dan. Of er standaard bestandsnamen gehanteerd moeten worden en waar deze dan opgeslagen moeten worden. Naar welk formaat opgeslagen moet worden (PDF is maar één van de ondersteunde formaten). Een handige functionaliteit is om verschillende printopdrachten samen te voegen tot één bestand. Dit kan door in plaats van op Save te drukken, te kiezen voor Wait-Collect.




Op de site van PDFCreator is meer informatie te vinden. PDFCreator is open-source, en zoals veel open-source tools is er een actieve gemeenschap bezig met wijzigen en verbeteren.

No comments

The author does not allow comments to this entry