Een ideale tool om machines om te schonen, voor zowel bestanden als het register, is de tool CCleaner van Piriform. Er is in te stellen wat er opgeschoond moet worden, waarbij de instellingen opgeslagen kunnen worden voor later gebruik. De standaard instellingen staan veilig, maar de tool laat alle ruimte om eigen ideeën daarbij kwijt te kunnen. Ook is de tool in diverse talen beschikbaar.



De laatste builds zijn Piriform te downloaden. De zogenaamde 'Slim' installer is daarbij aan te raden, omdat deze geïnstalleerd wordt zonder toolbar e.d.

Een onderdeel van CCleaner is dat het register opgeschoond kan worden. De tool hanteert daarbij veilige marges (ik ben nog nooit tegengekomen dat er iets ten onrechte verwijderd was), maar de wijzigingen kunnen veilig gesteld worden zodat bij problemen deze teruggedraaid kunnen worden.



Een laatste onderdeel van CCleaner is het onderdeel gereedschap. Hiermee is het mogelijk geïnstalleerde applicaties te verwijderen, de opgestarte programma's te bekijken, de systeemherstelpunten te beheren of volumes veilig te schonen (vrije ruimte als ook een compleet volume).



Voor sommige van deze onderdelen zijn er betere tools te vinden, zoals bijvoorbeeld AutoRuns uit de SysInternals Suite. Deze wordt in een ander artikel behandeld.

No comments

The author does not allow comments to this entry